Goed nieuws
Wim Verhoeven Hope Town correspondent

Goed nieuws: cement kan met veel minder CO2

04/04/19

Ik weet het. Cement is niet sexy. Maar het is wél een belangrijke bron van CO2. En het goede nieuws is: dat hoéft niet zo te zijn!

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

  1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
  2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
  3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Cement en beton zijn ongeveer onmisbaar in de bouwsector. Vul cement aan met zand of kiezel en water en je krijgt beton, dat in alle denkbare vormen kan gegoten worden en niet ‘bougeert’ eens het uitgehard is. Maar beton zorgt dus voor enorm veel CO2. 

Vandaag wordt bij de cementproductie meestal kalksteen en klei op hoge temperatuur gebracht. Het calciumcarbonaat uit de kalksteen gaat dan splitsen in calciumoxide, dat cement zijn bindingskracht geeft, en CO2. Véél CO2! Minstens 1 miljard ton restproduct per jaar, in dit chemisch proces alléén. De uitstoot van het productieproces zélf is hier niet bijgerekend.

 Vervangen

Het straffe is: de calciumoxide kan minstens gedeeltelijk vervangen worden door vulkaanas, sommige kleisoorten, gemalen glas of afvalproducten van andere industriële processen (zoals vliegas of hoogovenslakken). Zo zou ongeveer 40 procent van de CO2 als restproduct bij het maken van cement vermeden kunnen worden.  (*)

 De voornaamste opdracht? Nieuwe productienormen opleggen aan de industrie. Dat moet wel wereldwijd gebeuren, anders heeft het hele verhaal weinig zin.

 Zo sterk als Pantheon

Oh ja, nog iets. Twijfel niet aan de sterkte van alternatief cement. In 1995 al schreef David Moore het boek ‘The Roman Pantheon: The Triumph of Concrete’. Het Pantheon is inderdaad in alternatief beton gebouwd en staat er al dik 2.000 jaar. Voor wie er nog niet binnen is geweest: er is geen scheurtje te zien in die majestueuze koepel… 

 (*) Inspiratie: drawdown.com

 

  • Wat doet dit bericht met je?

    Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
    Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

    Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

    Wat heeft dit te betekenen?

    Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

  • Zin in meer?

  • Er is meer goed dan slecht nieuws

    Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen? 

    Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.

    Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.

    Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.

    Zo vertel ik je alles