Goed nieuws
Wim Verhoeven Hope Town correspondent

Goed nieuws: je kan àltijd groene stroom hebben

15/02/19

Er zijn àltijd mensen die je blij maken omdat ze een probleem op een originele manier benaderen. Het bedrijf EVW (E. Van Wingen) uit Evergem sleutelt aan een oplossing om tekorten en overschotten van groene stroom op te vangen.

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

 1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
 2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
 3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Hét probleem van wind- en zonneënergie is gekend. Soms waait het niet én zit de zon achter de wolken. Daarom blijven conventionele productiemethoden (gascentrales? kerncentrales?) nodig. Of gigantisch veel batterijen. Maar misschien kan het anders… 

 Het VRT-journaal van 14 februari bracht het verhaal van EVW, dat gespecialiseerd is in betrouwbare stroomvoorziening (bijvoorbeeld voor ziekenhuizen die nooit zonder stroom mogen vallen). Ze toonden een klassieke verbrandingsmotor die op waterstofgas draait en daarbij geen CO2 uitstoot. Tot zo ver niks nieuws. We weten dat waterstofgas werkt maar we weten ook dat de productie ervan energie-intensief is. 

 Overschotten

En nu komt het. Het waterstofgas voor deze machine wordt geproduceerd met overschotten van groene stroom. Op momenten dat het bedrijf waar de installatie draait té veel groene stroom maakt, wordt er waterstofgas mee geproduceerd. En dat gas wordt vervolgens gebruikt als er te weinig groene stroom voorhanden is.  De getoonde installatie is een prototype maar EVW sleutelt nu aan modules, die makkelijker inzetbaar zijn. In bedrijven? Openbare gebouwen? Woonwijken? 

 Nu weet ik helemaal niet wat dat allemaal moet kosten, hoeveel stroomoverschotten nodig zijn om aan onze energiebehoefte te voldoen, enzovoort. Voorlopig onthou ik drie dingen. Het kàn. Er is een bedrijf mee bezig. En het wérkt al…

 • Wat doet dit bericht met je?

  Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
  Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

  Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

  Wat heeft dit te betekenen?

  Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

 • Zin in meer?

 • Er is meer goed dan slecht nieuws

  Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen? 

  Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.

  Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.

  Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.

  Zo vertel ik je alles