Plastic dat niet wordt opgeruimd, eindigt vaak in zee. Maar vier jonge Fransen hebben een oplossing die écht kan werken.
Als alles goed gaat, begint rond deze tijd de bouw van de Plastic Odyssey, een catamaran die vanaf midden volgend jaar rond de wereld gaat varen. Het schip draait op een zeer ongewone brandstof: plastic. Dat plastic wordt niet simpelweg verbrand. Dat zou te gemakkelijk en te schadelijk zijn.
Aan boord is een toestel dat plastic omzet in bruikbare brandstof die vervolgens de elektrische motoren aandrijft. De initiatiefnemers willen zo aantonen dat je écht energie kan opwekken als je plastic verzamelt en verwerkt in plaats van het te dumpen. Het omzettingsproces heet ‘pyrolyse’ en de initiatiefnemers beweren dat ze van 1 kg plastic ongeveer 1 liter brandstof kunnen maken.
De Plastic Odyssey gaat vooral ontwikkelingslanden aandoen. Daar is het nu vaak moeilijk om plastic te verzamelen en op te ruimen omdat er weinig middelen zijn én vooral omdat er geen economische prikkel is om dat te doen. Als mensen, bedrijven en regeringen beseffen dat ze van plastic op een eenvoudige, goedkope manier brandstof kunnen maken, is die prikkel er natuurlijk wel. Het toestel dat plastic omzet in brandstof hoeft niet duur te zijn (vanaf enkele honderden euros) en kan compact gemaakt worden. Het kan dus overal - op grote maar ook op kleine schaal - ingezet worden.
De brandstofproductie is trouwens maar één van de technologieën aan boord. Er zijn ook toestellen die plastic sorteren en er andere voorwerpen van maken. Allemaal met de gedachte: hoe meer plastic wordt opgeruimd, hoe beter voor de oceanen. Plastic Odyssey heeft de steun van de Franse overheid én een hele reeks grote bedrijven.
Is dit dé ultieme oplossing? Neen. Geen plastic is nog altijd beter. Het gevaar bestaat zelfs dat we gaan denken dat het nu niet meer nodig is om minder plastic te gebruiken. Opletten dus. Maar ondertussen bestaat er nu wél laagdrempelige technologie die een huizenhoog probleem kan helpen oplossen… Wie meer wil weten surft naar www.plasticodyssey.org
Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.
Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen?
Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.
Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.
Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.
Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.