Goed nieuws
Wim Verhoeven Hope Town correspondent

Goed nieuws: uw volgende koelkast helpt het klimaat

18/02/19

Als je dit leest, kijk dan eens argwanend naar je koelkast of je airco. Ze zijn namelijk héél slecht voor het klimaat. Véél slechter dan een heel jaar met de auto rondtuffen. Het goede nieuws is dat er volop aan oplossingen wordt gewerkt.

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

 1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
 2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
 3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Wie herinnert zich de afbraak van de ozonlaag nog? Een van de hoofdschuldigen waren de koelvloeistoffen die toen in koelkasten, airco’s en aanverwanten zaten. Het goede nieuws is dat wereldwijd een enorme inspanning is gedaan om die producten te bannen. En dat is ook gelukt.  Maar het slechte nieuws is dat ze vervangen werden door HFC’s. Dat staat voor Hydro Fluoro Compounds en die HFC’s zijn héél slecht voor het klimaat. HFC’s -de huidige koelstoffen - zijn tot negenduizend (9000!) keer érgere broeikasgassen dan CO2.

 Het allerbeste nieuws is dat er alternatieven bestaan, die geen of een heel beperkte impact hebben. Uw volgende koelkast zal dus mee het klimaat redden… Bovendien hebben 170 landen in 2016 al een overeenkomst ondertekend om HFC’s te weren. De rijke economieën zijn er al mee bezig. Andere landen volgen vanaf 2024. 

 Het grootste probleem zijn alle airco’s, warmtepompen en koelkasten die vandaag in omloop zijn. Er is berekend dat de HFC’s die daar inzitten, de temperatuur wereldwijd met een halve graad kunnen doen toenemen. Die HFC’s zitten veilig opgeborgen zolang het toestel werkt. Het is nu vooral van belang ze er uit te halen en op te slaan, als de toestellen versleten zijn. Hoe sneller dàt lukt, hoe beter voor de opwarming van de aarde. 

 Oefenen

Ook daar is goed nieuws: onder meer Europa is er volop mee bezig. HFC’s zijn perfect te recupereren en om te zetten in andere chemische verbindingen die onschadelijk zijn. De grote uitdaging zit ook daar in kwetsbare economieën. Internationale samenwerking wordt cruciaal. En dus zullen we de ozonoperatie van destijds wereldwijd moeten herhalen. Gelukkig hebben we toen al eens kunnen oefenen.

 

 • Wat doet dit bericht met je?

  Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
  Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

  Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

  Wat heeft dit te betekenen?

  Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

 • Zin in meer?

 • Er is meer goed dan slecht nieuws

  Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen? 

  Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.

  Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.

  Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.

  Zo vertel ik je alles

 • Nu nog niet, maar later?

  Bedankt voor je e-mailadres.

  Er is een e-mail naar dat adres vertrokken

  1. om er zeker van te zijn dat het bestaat (ik wil geen "fake" e-mailadressen);
  2. om bevestiging te vragen (ik wil niet dat iemand anders je e-mailadres stiekem toevoegt) ;

  Je e-mailadres wordt pas toegevoegd als je op de bevestigingslink in de e-mail klikt. Doe je dat niet, dan ontvang je geen updates over iedereenbenieuwd.be.

  Vind je dit allemaal wel interessant, maar is het nu niet het moment om actie te ondernemen? Voeg dan je e-mailadres toe aan mijn mailinglijst.

  Ik geef je de toelating om mij via e-mail te informeren over nieuwe artikels, initiatieven en aanbiedingen van iedereenbenieuwd.be.

  Omwille van GDPR is jouw expliciete toestemming vereist. Aanvinken dus.

  Er staat een uitschrijfknop in elke e-mail die ik je via de mailinglijst stuur. Als je daarop klikt, wordt jouw e-mailadres uit mijn lijst verwijderd. Je ontvangt vanaf dat moment geen updates meer over iedereenbenieuwd.be. Ik behandel je persoonlijke data met de grootste zorg en respecteer jouw privacy.

You're part of the game

De samenleving verandert snel. Ook het nieuws. Of beter: ook de manier waarop mensen zals jij met nieuws omgaan.

Wat boeit je vandaag? Wat is nieuws voor jou? Hoe denk je over journalisten? Waarom brengen de klassieke media amper goed nieuws ? Waarom bereiken ze zo weinig jonge mensen?

Wat kunnen bedrijven, organisaties en individuen doen om nieuws te maken van hun innoverende projecten?

Vul je e-mailadres in. Ik stuur je ongeveer een keer per maand een update over mijn missie om op deze vragen een antwoord te vinden. Met verhalen die je op ideeën brengen.

Ik geef je de toelating om mij via e-mail te informeren over nieuwe artikels, initiatieven en aanbiedingen van iedereenbenieuwd.be.

Omwille van GDPR is jouw expliciete toestemming vereist. Aanvinken dus.

Er staat een uitschrijfknop in elke e-mail die ik je via de mailinglijst stuur. Als je daarop klikt, wordt jouw e-mailadres uit mijn lijst verwijderd. Je ontvangt vanaf dat moment geen updates meer over iedereenbenieuwd.be. Ik behandel je persoonlijke data met de grootste zorg en respecteer jouw privacy.