Als je dit leest, kijk dan eens argwanend naar je koelkast of je airco. Ze zijn namelijk héél slecht voor het klimaat. Véél slechter dan een heel jaar met de auto rondtuffen. Het goede nieuws is dat er volop aan oplossingen wordt gewerkt.
Wie herinnert zich de afbraak van de ozonlaag nog? Een van de hoofdschuldigen waren de koelvloeistoffen die toen in koelkasten, airco’s en aanverwanten zaten. Het goede nieuws is dat wereldwijd een enorme inspanning is gedaan om die producten te bannen. En dat is ook gelukt. Maar het slechte nieuws is dat ze vervangen werden door HFC’s. Dat staat voor Hydro Fluoro Compounds en die HFC’s zijn héél slecht voor het klimaat. HFC’s -de huidige koelstoffen - zijn tot negenduizend (9000!) keer érgere broeikasgassen dan CO2.
Het allerbeste nieuws is dat er alternatieven bestaan, die geen of een heel beperkte impact hebben. Uw volgende koelkast zal dus mee het klimaat redden… Bovendien hebben 170 landen in 2016 al een overeenkomst ondertekend om HFC’s te weren. De rijke economieën zijn er al mee bezig. Andere landen volgen vanaf 2024.
Het grootste probleem zijn alle airco’s, warmtepompen en koelkasten die vandaag in omloop zijn. Er is berekend dat de HFC’s die daar inzitten, de temperatuur wereldwijd met een halve graad kunnen doen toenemen. Die HFC’s zitten veilig opgeborgen zolang het toestel werkt. Het is nu vooral van belang ze er uit te halen en op te slaan, als de toestellen versleten zijn. Hoe sneller dàt lukt, hoe beter voor de opwarming van de aarde.
Ook daar is goed nieuws: onder meer Europa is er volop mee bezig. HFC’s zijn perfect te recupereren en om te zetten in andere chemische verbindingen die onschadelijk zijn. De grote uitdaging zit ook daar in kwetsbare economieën. Internationale samenwerking wordt cruciaal. En dus zullen we de ozonoperatie van destijds wereldwijd moeten herhalen. Gelukkig hebben we toen al eens kunnen oefenen.
Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.
Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen?
Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.
Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.
Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.
Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.