Het blijft maar waaien en dan hoopt een mens op een boeiende zaterdagochtend met boeiende weekendkranten. Helaas lijkt de inspiratie mee weggewaaid. Daarom dit stukje over columns. Vaste waarden in onze media, als alle anderen het laten afweten.
Wat is dat eigenlijk, een goeie columnist? Dat is iemand waar je automatisch naartoe gaat. Een goeie columnist laat je maar zelden in de steek. Af en toe blinkt hij uit en lees je hem hardop voor. Zelden gaat hij onder de lat.
Daarom blijft Kaaiman de voornaamste reden om De Tijd te lezen als je geen aandelen bezit. Vandaag vraagt hij zich af waarom Monsanto zonodig de ALDE-fractie van Guy Verhofstadt moet sponsoren. Ze sponsoren straks dus ook Lynn Wesenbeek. Zou zij dat weten? Goedele Liekens sponsoren ze niét. Andere kieslijst.
Wie wél aandelen bezit, heeft nog een andere reden om de Tijd te lezen. Serge Mampaey. Bij hem lees je tussen de lijnen of je moet kopen, moet bijkopen of moet weglopen. Volgens de deontologische code mogen financiële journalisten niet zelf beleggen in datgene waarover ze schrijven. Spijtig voor Serge. Hij was al veertig keer ‘binnen’ geweest.
De Standaard zou zijn columnistengild beter eens tegen het licht houden. Saai. Meer van hetzelfde. Dat doet De Morgen beter. Zélfs tijdens de week. Mark Coenen is een eerlijke mens met een eerlijke mening. En Julie Cafmeyer, daar gaan de tenen van krullen. Vreselijk. En dus lees ik gretig mee.
Van andere columnisten weet ik het niet en van sommige wil ik het niet weten, maar Nadine Van Der Linden is zoals ze schrijft. Vandaag leer ik in Het Laatste Nieuws dat wij best nooit in hetzelfde vliegtuig zitten. We zouden elkaar maar wat opjagen.
Ik sluit af met één pertinente vraag. Waarom zijn de meeste opiniemakers zo stil over het klimaatplan van Groen? Die gemiste kans om de bedrijfswagens als hefboom te gebruiken en in één klap ons wagenpark te vergroenen? Met afpakken red je de wereld niet. Aanmoedigen, investeren, vooruit duwen moet je doen. En dat is dan weer een liberale gedachte. Daarom: lang leve Goedele! Ze heeft trouwens een ietwat vreemde column in Nina, de zaterdagbijlage bij het Laatste Nieuws.
Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.
Wil je écht weten wat er beweegt bij onze media? Waarom ze best verjongen, vernieuwen en beter nieuws brengen? Wil je weten waar de media van morgen zitten?
Ik werk al meer dan 25 jaar in het nieuws. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/nieuwssite van het land.
Volg mij op deze website of via de sociale media. Ik geef lezingen, coach journalisten, hoofdredacteurs of redacties en begeleid organisaties in een veranderingsproces.
Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.