Brave the news
Wim Verhoeven Media-expert

Waarom zoveel slecht nieuws? (over Martine Tanghe en rauw vlees )

25/02/19

‘Dag, beste kijkers. De levensverwachting in de wereld is toegenomen. Ons land heeft minder CO2 uitgestoten. En we volgen een Belgisch bedrijf dat een gewéldige uitvinding heeft gedaan!” Martine Tanghe zou het journaal zo kunnen openen vanavond. Maar we weten dat ze dat niet zal doen… 

 

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

  1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
  2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
  3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Niks tegen Martine Tanghe, de VRT of onze media in het algemeen. Maar over één ding zijn we het toch eens? Kranten, websites, radio en televisie spiegelen ons élke dag een beeld van totale tristesse voor. Klimaatcrisis. Politieke crisis. Economische donderwolken. Rel. Ruzie. Moord en doodslag. Ik verwijt niemand iets, hoor. Het was al zo toen ik zélf de leiding had over Het Laatste Nieuws. Daarom artikels zoals dit: ik weet hoe het werkt… 

 Tussen haakjes: mijn inleiding klopt. Martine zou dat vanavond wel degelijk kunnen zeggen. De wereld is er de afgelopen decennia écht op vooruit gegaan. Er is minder hongersnood, ook al is de wereldbevolking enorm gestegen. Er is méér toegang tot onderwijs. Er is méér gelijkheid tussen man en vrouw. Méér toegang tot proper water en veilig voedsel. Een hogere levensverwachting. Méér mensen zijn aan het werk. We hebben het beter dan ooit. En niet alleen in West-Europa. Alleen vinden we dat 'geen nieuws'. Er is pas nieuws als het crisis is.  

De lakmoesproef

 Niemand zegt dat er geen uitdagingen zijn, maar je wil écht geen honderd jaar terug in de tijd. Ook geen vijftig als je naar de feiten en niet naar de nostalgia kijkt. Dàt is de lakmoesproef, hoor! Lees ‘Progress’ van Johan Norberg. Of Maarten Boudry, als je dichter bij huis wil blijven. Zij tonen het aan, wetenschappelijk onderbouwd. 

 Waarom is het nieuws altijd zo negatief? Daarover wil ik het de komende weken uitgebreid hebben. Er zijn drie hoofdredenen. Het ligt aan de journalistiek zélf, maar ook aan het publiek én aan alle belangengroepen, die rond elk denkbaar en ondenkbaar probleem cirkelen. Volg deze website en je zal leren hoe die drie elkaar versterken en hoe die stroom slecht nieuws dus in ons hoofd terechtkomt. Nogmaals: niemand pleit voor rozewolkenjournalistiek. Alleen is het evenwicht zoek. Er is écht meer dan tristesse alleen.  

Rauw vlees

 Gelukkig heeft de mensheid altijd optimisten gekend, die geloven dat de toekomst ‘maakbaar’ is. Anders zaten we nu nog in ons hol op een stuk rauw vlees te kauwen. En te zuchten. “Vuur maken? Man, ben je gek? Voor je het weet  sta je zélf in de fik. Hou je kalm en knaag die botten af!”

 PS… Een tijdje geleden deed ik de test op de website van een populaire én een kwaliteitskrant. Hier lees je hoe érg het soms is.  https://www.iedereenbenieuwd.be/pirate/het-béste-nieuws.html

 

 

 

 

 

  • Wat denk jij?

    Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
    Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

    Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

    Wat heeft dit te betekenen?

    Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

  • Zin in meer?

  • Hoezo, het nieuws kan beter?

    Wil je écht weten wat er beweegt bij onze media? Waarom ze best  verjongen, vernieuwen en beter nieuws brengen? Wil je weten waar de media van morgen zitten? 

    Ik werk al meer dan 25 jaar in het nieuws. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/nieuwssite van het land. 

    Volg mij op deze website of via de sociale media. Ik geef lezingen, coach journalisten, hoofdredacteurs of redacties en begeleid organisaties in een veranderingsproces. 

    Zo vertel ik je alles