Brave the news
Wim Verhoeven Media-expert

Zaterdag krantendag: waarom nostalgie nergens goed voor is

09/03/19

Zaterdag krantendag. De spanning is te snijden. En het verleden is één grote illusie. 

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

  1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
  2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
  3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Het leven zoals het is. Voetbalmakelaar. 

In Het Laatste Nieuws krijgen we een inkijk in het dossier tegen Mogi Bayat. Het leest als een trein. Je vraagt je alleen af of er ooit een rechtszaak komt, want we weten dat we beter uitgerust zijn om parkeerboetes te innen dan om zaken van enige complexiteit binnen de twintig jaar in een rechtszaal te krijgen. Maar goed. Het was de betere homejacking, die ochtend van 10 oktober 2018. De speurders stonden bijna letterlijk aan zijn bed voor Bayat besefte wat er aan de hand was. Ondanks zijn hoge hekwerk, lange oprijlaan en vijftig meter brede gevel. De speurders vonden een verborgen kamer, achter een stukje lambrisering. Zakken van de Delhaize, vol uit te pluizen documenten. En twee Roemeense sukkeltjes die voor de kinderen moesten zorgen. Soms is de krant beter dan de film. 

 Verder onthou ik dat Erik Meynen inspiratie nodig heeft. In principe is hij de beste cartoonist van Vlaanderen. Maar hij gebruikt te vaak hetzelfde techniekje, al maanden aan een stuk. Dan Marec. Of Zak. Zij vervelen nooit. 

Nostalgie

Tenslotte een bedenking bij een interview met de Britse schrijver Jonathan Coe in De Tijd. Hij heeft een roman klaar over de Brexit en hij spreekt over nostalgie. Dat hartverwarmende gevoel waaruit je besluit dat het vroeger allemaal beter was. Het was een belangrijke factor in het brexitreferendum. Die hunker naar een onbestemd verleden, toen Britain greater was dan nu. 

Nostalgie is des mensen. Maar niks is zo misleidend als dat. Vroeger was je gewoon jonger dan vandaag.  Vroeger lag er méér toekomst voor je dan vandaag. Vroeger was het verdriet van later je nog niet overkomen. Daarom lijkt vroeger voor veel mensen beter dan vandaag. Het is een illusie. De  perfecte voedingsbodem voor een collectieve depressie. Over twintig jaar hunkeren de Britten naar die goeie ouwe tijd, toen ze nog jong waren en zich gezellig druk maakten over ‘Brussels’. 

 

  • Wat denk jij?

    Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
    Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

    Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

    Wat heeft dit te betekenen?

    Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

  • Zin in meer?

  • Hoezo, het nieuws kan beter?

    Wil je écht weten wat er beweegt bij onze media? Waarom ze best  verjongen, vernieuwen en beter nieuws brengen? Wil je weten waar de media van morgen zitten? 

    Ik werk al meer dan 25 jaar in het nieuws. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/nieuwssite van het land. 

    Volg mij op deze website of via de sociale media. Ik geef lezingen, coach journalisten, hoofdredacteurs of redacties en begeleid organisaties in een veranderingsproces. 

    Zo vertel ik je alles